Ismerj meg minket!

Itt láthasz videókat a tanárokról és a tanítási óráinkról.

Tanáraink

Videó lejátszása

György Ákos

Zongora, szintetizátor, zeneelmélet,  improvizáció, zeneszerzés, zeneszerkesztő  software-ek és hangstúdió felvételek

Kovács-Tatár Szidónia​

Pop, jazz, rock, musical, gospel, hangképzés, színpadi gyakorlat

Szendi Gábor

Dob és ütőhangszerek

Eged Márton

Basszusgitár, zeneelmélet, zenekari gyakorlat

Videó lejátszása

Keresztes Steve

Gitár – blues, rock, pop, funky

Magda Zsolt

Szaxofon – jazz, pop, rock, blues

Fekete János "Jammal"

Beatbox és dob

Kovács Zsolt

Zongora (magyar, angol és spanyol nyelven is)

Nézz bele az órákba!

Zongora

zongora és ének: Siadik Nóra, tanár: György Ákos

Zongora

zongora és ének: Bellus Réka, tanár: György Ákos

Gitár

gitár: Petz András,                  tanár: Keresztes Steve

Tanítványaink mondják rólunk:

Fodor Ildikó - zongora

Tele van a kis országunk kiváló zenetanárokkal.De csak itt, Ákosnál találkoztam azzal, hogy hangsúlyt fektet arra, hogy már a gyakorlás -amúgy fáradságos és sokszor nehézkes- folyamata is örömmel és lelkesedéssel töltődjön meg, ami a zenélés lényege. Zseniális zenész és zeneszerző, érzékeny, nagytudású, türelmes, kitűnő tanár. Mindemellett végtelenül szerény, hiteles EMBER is. Maníroktól mentes, kedves egyénisége garancia arra, hogy még a botladozó kezdők szorongása is elillanjon a zongora óráin. Szívből ajánlom.

Budai Ilona - zongora

Ami engem a legelső zongoraóránkon megfogott és fogva tart, az a szenvedélyes szeretet, ami árad Ákosból a zene iránt, és amivel igyekszik a tudásából minél többet átadni úgy, hogy közben nem erőltet rám semmit. Mindig közösen döntjük el, milyen irányba haladjak, és abban erősít, ahhoz adja a legtöbb segítséget, ami engem éppen a legjobban érdekel. Sok köszönet érte.

Gyarmati Gergely - zongora

Igazából rám elég sokat hatott Ákos és neki köszönhetem, hogy még zongorázom. A sok klasszikus év után a jazz felüdülés volt számomra és ami a legjobb, hogy azt játszhattam, amit szerettem volna. Az órák hangulata is jó volt és akkor sem volt semmi probléma, ha nem tudtam túl sokat gyakorolni, simán mentünk tovább. Mindent köszönök.

Kolossváry Lilla - zongora

Kezdőként azt gondolom Ákosról, hogy abban rejlik zongoratanári profizmusa, hogy nem tesz különbséget azon diákok között akik ezt hivatásnak/ életpályának szánják és azok közt mint például én aki csak hobbyként a hangszer iránti kiváncsiságból tanulok nála.

Weeber Éva - zongora

Én azért szeretek ide járni, mert nincsenek megszabva hogy milyen darabokat kell játsszak, mert tényleg élmény itt hangszeren játszani, és sokkal könnyebben és gyorsabban megértem a szolfézs anyagot amit csak abból állítanak össze amit fogok használni és tényleg hasznos.

Papp László - basszusgitár

Rendkívül jó hangulatú, kreatív és mentoráló órák, valamint folyamatos motiváció a további fejlődésre és újabb kihívásokra. Változatos zenei stílusok, gyakorlatok és hozzá kapcsolódó órai és házi feladatok. Gyakorlat orientált zeneelmélet, garantált megértés és rengeteg „aha!” élmény. Ha basszusgitár, akkor Marci!

Puskás Dorottya - ének

Én nagyon élvezem az órákat, mindig felfrissülés számomra. Elég szégyenlős vagyok általában, de annyira közvetlen, kedves és megértő Szidi, hogy már az első órán tudtam, hogy ezzel nem lesz olyan sok gondom. Mégjobban megszerettem az éneklést és bárkinek ajánlanám, aki szintúgy érdekelt ebben.

Bellus Réka - zongora

Két éve járok Ákoshoz és annyi minden mellett talán a legnagyobb dolog amit tanultam tőle, hogy hogyan játsszam és alkossam a zenét egyszerre szívből és okosan. A rengeteg pozitív visszajelzés és a tudat, hogy mindig olyat és olyan tempóban tanulhatok, amit szeretnék, motivál a kevésbé pörgős hétköznapokon is. Bátran tudom ajánlani bárkinek, aki feltöltődést és örömöt szeretne lelni a zenélésben. 🙂

Petz András - gitár

Röviden: inspiráló szeretet. Bővebben: A jó értelemben vett őrültségben leledző ember. Formabontó, műfaji határokat áthágó, a tanítvány igényeit és kreatív dalszerzési képességeit kibontakoztató módszere egyedülálló. Baráti hangulatú, konvenciókat nélkülöző és nevetéssel teli tanításai felejthetetlenek.

Borbély Csaba - gitár

18 éve ismerem őt és azóta még mindig beszélünk időről időre. Nem csak tanárom volt, hanem egyfajta zenei mentor is. Laza, szembe megy az értelmetlen és avitos konvenciókkal, jó de nem sznob ízléssel válogatja a tanulni valókat. Számíthattam rá az évek során a zene körül több területen. Több mint tanár, egy barát, akitől sok mindent tanultam.

Mi is az a Komplex Zeneoktatási Módszer?

Statisztikai adatok alapján a gyerekek 85% -a néhány év után abbahagyja a zenetanulást. MIÉRT??? Hiszen a zene az egyik legnagyszerűbb dolog az életben, képes fantasztikus élményt és örömöt okozni! Az ok sajnos a zeneoktatás hibája.

Egyrészt túlnyomó részben egy merev tanmenet alapján tartják az órákat, a tanulókat sokszor egyáltalán nem érdeklő darabokat tanulnak. Másrészt, ami talán még nagyobb baj, hogy a tanulókat kizárólag csak arra oktatják – ( idomítják ), hogyan kell előadni egy darabot – a gyerekek kreativitását és zenei alkotókészségét nem fejlesztik, improvizációt, zenei játékokat nem tanítanak.​

A KOMPLEX ZENEOKTATÁSI MÓDSZER célja: újra megteremteni a hármas egységet:​

– előadás

– zeneszerzés

– improvizáció

Mit mondtak erről a legnagyobb magyar zeneoktatók?

Kodály Zoltán: “Improvizálna minden épkézláb gyerek, ha hagynák.”

Cziffra György: “Az improvizációnak abszolút jelentőséget tulajdonítok a hangszeres manualitás fejlődésében is. Ha egy teljesen kezdő fiatalt – kellő bátorítással, melléülve, eleinte csak pár hangot megadva – rászoktatunk ezeknek saját tetszése szerinti folytatására, nem csak fantáziájának fejlődését segítjük elő, de kezének mozgását, ügyességét is. Egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy tudjon kottát olvasni ! Én személy szerint minden növendéknek hangsúlyozom játékos szórakozásként ezt a tevékenységet. Valójában kötelező napi gyakorlatként is állandósítanám, sőt, akár tantárgyként is kötelezővé tenném.”

​A mai klasszikus zeneoktatás kizárólag az előadással foglalkozik. Pedig a barokk, vagy a későbbi korszakokban – akárcsak a XX sz.-i zenében – sokkal kiemeltebb helyen szerepelt a zeneszerzés és improvizáció is. Sőt, a világ zenekultúrája az improvizatív muzsikában gyökerezik!

– élő népzene: európai, afrikai, hindu, indián, stb…

– klasszikus zene: barokk, XX. sz. kortárs, jazz

Az improvizáció tanításával kapcsolatban két tévhit él:

– improvizáció = kaotikus összevisszaság, csak rontja a játéktechnikát

– az improvizáció nem tanítható – akinek van érzéke, csinálja, akinek nincs, úgyse fogja tudni

A valóság:

Minden gyerekben ösztönösen megvan a variációs, improvizációs készség, ami ugyanúgy fejleszthető, mint a spontán mozgásösztön, vagy nyelvérzék. Ha kizárólag az interpretációval (előadóművészettel) foglalkozunk, a gyerek improvizációs készsége elsatnyul!

​Az igazi improvizáció mindig belső rendezőelveken alapuló, tudatos rögtönzés!

Az improvizációnak rengeteg haszna van:

– kifejezetten segíti a zene oktatását

– a gyerek megismerheti a művek szerkezetét, belső világát, és egyszerűbb, de számára izgalmas módon alkalmazhatja a zenei alkotóelemeket

– a gyerekek egyéb képességei is fejlődnek általa: memória, fantázia, önkontroll, szuggesztivitás, logika, döntési készség – ezek a zenében és az élet egyéb területein is hasznosak

– a gyerekek élvezik is a zenetanulást 🙂

 

KOMPLEX zeneoktatás:

utánzásra, vagy önálló gondolkodásra nevelünk?